Cum să primeşti papucii cu demnitate


Te desparţi de mai multe ori până te desparţi, iar când e să fie de-adevăratelea simţi cum moare pentru tine speranţa fericirii despre care nu bănuieşti ce întindere are în fiinţa ta şi cât de adânc este ea împletotă cu bucuria de a trăi, bucurie care până atunci crezusei că e automată şi nu poate fi alungată de nimic.
(Marin Preda)

Despărţirile sunt un aspect normal al vieţii. V-aţi cunoscut, v-aţi îndrăgostit şi aţi trăit împreună o iubire frumoasă, dar, vorba cântecului, toate lucrurile bune au şi un sfărşit (aproape toate, ce-i drept). Din păcate, însă, de cele mai multe ori, nu ne spunem "la revedere" în cei mai buni termeni. Nu avem mereu norocul să găsim bărbaţi capabili să trateze cu inteligenţă problema despărţirii. Şi, deşi suferinţa nu ne-o poate lua nimeni "cu mâna", nu avem deloc nevoie să ne mai şi înjosim pe deasupra. Iată câteva sfaturi pentru a ieşi cu capul sus dintr-o despărţire, chiar daca tu eşti cea care primeşte papucii.

1. Nu negocia împăcarea

Singurele lucruri pe care ar trebui să i le spui sunt întrebările logice (ex: De ce vrei să ne despărţim?). El îţi va înşira probabil un milion de lucruri pe care le urăşte la tine: îl baţi mereu la cap, eşti obsedată de curăţenie, asculţi mai mult de prietenele tale decât de el şi multe, multe altele. Este posibil ca în acest moment, singurul tău gând să fie: "Dar mă pot schimba..." La urma urmelor, cât de greu poate să fie să fie? Niciun sacrificiu nu e prea mare atunci când e în numele iubirii, nu? Dacă ajungi să te gândeşti la asta, opreşte-te! Indiferent cât de nervos este (mai nou) fostul tău iubit, nu încerca să negociezi. Dă din cap: "da dragule, aşa vom face". Fără "dar", fără scuze, fără certuri. Lasă-l să spună ce are de spus. Fruntea sus! Ia-ţi inima-n dinţi şi lasă-i vorbele să treacă pe lângă tine fără sa apleci urecheala nimic. nu pune la suflet ce auzi. Poţi analiza conversaţia mai târziu, când nu vei mai fi atat de copleşită din punct de vedere emoţional.

2. Nu muşca momeala

Nu există cuplu perfect, aşa că atunci când el începe să-ţi însire toate defectele, lipsurile şi greşelile vei fi, probabil, tentată să îi răspunzi cu aceeaşi monedă. Îl baţi la cap pentru că e nătăfleţ. Nu eşti obsedată de curăţenie, dar cineva trebuie să mai facă şi ordine în casă pentru că dacă ar fi după el, aţi trăi într-un grajd. Asculţi de prietenele tale doar atunci când consideri că are dreptate. Mai mult ca sigur are şi el o listă lungă de defecte pe care tu, conştiincioasă, le-ai inventariat cu sfinţenie. Probabil că uită să lase capacul jos când merge la baie, îşi ţine picioarele pe măsuţa de cafea sau pierde vremea în faţa televizorului cu băieţii. Situaţia nu se va îmbunătăţi cu nimic dacă începi şi tu să enumeri toate aceste lucruri.

Atunci când ne certăm cu cineva sau suntem părăsiţi, ne simţim atacaţi şi primul instinct este acela de apărare, motiv pentru care vom vrea să atacăm la rândul nostru. Dar, dacă reuşeşti să îţi controlezi această reacţie, vei ieşi cu capul sus şi cu demnitatea intactă. Acceptă tot ce are de spus şi nu spune nimic la rândul tău.

3. Fii tu cea cu bun simţ

Băieţii/ bărbaţii au anumite concepţii despre femei, concepţii care, ce-i drept, de multe ori se dovedesc a fi adevărate. Când iubitul tău a luat decizia de a se despărţi de tine, şi-a imaginat, probabil, o scenă mult mai dramatică (plânsete, rugăminţi, ţipete, etc.). Este posibil ca el, văzându-te atât de calmă şi lipsită de orice fel de reacţie, să fie chiar puţin dezamăgit. Se aşteptase să fi măcar un pic afectată. Dacă, înainte de a discuta cu tine, a mai cerut şi sfatul vreunui amic, se va aştepta cu atât mai mult la o scenă dramatică. Când comportamentul tău nu se va ridica la nivelul aşteptărilor lui, se va întreba cu siguranţă ce anume nu e în regulă. Oare a făcut ce trebuia despărţindu-se de tine? Va încerca replici de genul "Aha, deci recunoşti că e vina ta!" sau "Poate dacă ai fi fost putin mai nu-ştiu-cum", etc. Acceptă şi aceste comentarii pentru că ele arată cât de surprins este el de fapt de felul cum evoluează discuţia. Probabil că avea deja plănuit ce anume să îţi spună şi cum să răspundă unor eventuale atacuri din partea ta şi tu, prin comportamentul tău neaşteptat, i-ai dat planurile peste cap.

Bineînteles, nu trebuie să fii de acord cu faptul că tu eşti vinovată pentru sfârşitul relaţiei. Cel mai bine ar fi să te rezumi la expresii generale, de genul: "Cred că relaţia noastră şi-a urmat cursul firesc şi acum a ajuns la sfârşit" sau " Cred că ai dreptate când spui că ar trebui să ne vedem fiecare de viaţa noastră". Nu da vina pe el şi nici nu o lua asupra ta. Fii cât mai generală, vagă şi enervant de relaxată. Stai de-o parte şi priveşte-l cum devine don ce în ce mai frustrat.

4. Aşteaptă-te la exagerări
În timp ce tu te lauzi cu reuşita de a fi rămas calmă, fără plânsete, ţipete sau farfurii sparte de pereţi, el se va întoarce la amicii lui, care vor vrea să afle cum s-au petrecut lucrurile. Bineînţeles, nu prea are să-i placă să le povestească despre cum ai stat calmă şi ai acceptat totul fără nicio obiecţie, aşa că e posibil să scape câteva minciunele, cum că ai făcut o criză de nervi, ai plâns şi l-ai implorat să nu te părăsească. E OK dacă îl înjuri împreuna cu prietena ta cea mai bună în timpul unei petreceri în pijama, dar până aici. Dacă e genul care minte în încercarea de a stârni admiraţia celorlalţi, probabil că prietenii lui ştiu deja asta şi îşi vor da singuri seama că nu spune adevărul. Şi chiar dacă îl cred, de ce ti-ar păsa?

Dă-ţi ochii peste cap dacă vrei şi spune doar că te bucuri că perioada aceea din viaţa ta s-a încheiat. Apoi schimbă subiectul. Poate că, atunci când eşti acasă, departe de ochii curioşilor,încă mai plângi înainte să adormi şi atunci când priveşti un film de dragoste, dar nu e nevoie ca el să ştie asta, Poartăte ca şi cum fostul tău ar fi exact ceea ce este de fapt: fostul. Poartă-te ca şi cum nu ai fi deloc afectată şi încearcă să laşi impresia că ai trecut deja peste această despărţire.

5. Nu îl vorbi de rău

OK, la ora asta probabil că este destul de supărat.Nu doar că ai acceptat cu uşurinţă despărţirea, dar,mai nou, nici măcar nu te aperi în faţa atacurilor lui? Relaţia voastră chiar nu a însemnat nimic pentru tine?

Demnitatea ta îl va face să uite complet de a lui. Va uita de bunul simţ şi te poţi trezi că o parte din intimităţile voastre sunt acum pe buzele tuturor. Un scenariu deloc plăcut, dar nu imposibil. Procedează la fel ca şi până acum: ignoră-l.

BONUS

 Este posibil ca iubitul tău chiar să fie o fiinţă umană, situaţie în care totul este mult mai simplu. Dacă acesta estecazul, atunci felicitări pentru alegerea unui astfel de bărbat! Deşi nu mai sunteţi împreună, vei preţui întotdeauna momentele petrecute alături de el.
Aflați mai multe »

Stilul Elena Gilbert

Deşi în România nu se difuzează pe niciun post de televiziune, serialul "The Vampire Diaries" este extrem de popular în rândul tinerilor şi nu numai. Protagonista, Elena Gilbert, interpretată de Nina Dobrev, are un stil simplu, casual-elegant, pe care, din câte am observat,multe fete şi-l doresc. Iată câteva idei de ţinute pe care le poţi purta la diferite ocazii.

1. La şcoală/ pe stradă
2. La o "ieşeală"

3. La o petrecere/ banchet







Aflați mai multe »

Ads 468x60px

Social Icons

Popular Posts

Featured Posts

Un produs Blogger.