7 lucruri pe care nu ar trebui să le publici niciodată pe o reţea de socializare

www.tumblr.com

Te-ai gândit vreodată că ceea ce postezi pe pagina ta de facebook te poate pune pe tine şi pe familia ta în pericol? Nu cumva ai făcut publice prea multe informaţii despre viaţa ta?

Unele persoane postează totul despre viaţa şi familia lor pe facebook, twitter şi alte reţele de socializare care mai exstă pe internet. În timp ce gândurile, activităţile şi evenimentele pe care aceşti oameni le împărtăşesc cu restul lumii nu sunt menite să facă rău, de multe ori reuşesc să o facă.

Nu oamenii pe care îi cunoaştem şi în care avem încredere reprezintă pericolul, ci indivizii dubioşi care sunt în căutare de noi victime. Cum te poţi proteja, asigurându-te în aceşaţi timp că, prin intermediul postărilor tale, familia şi prietenii sunt mereu la curent cu ceea ce "pui la cale"? Asigură-te că următoarele 7 informaţii nu se află pe niciuna din paginile tale de socializare.

1. Adresa ta propriu-zisă

Poate că trăieşti în aceeaşi casă de 20 de ani şi. prin urmare, toţi prietenii tăi (şi fraţii lor) ştiu unde locuieşti, aşa că publicarea adresei nu ţi se va părea un lucru prea grav. Dacă ar fi să-i avem în vedere pe cei din anturajul tău, care te cunosc preobabil de-o viaţă, se poate să ai dreptate. Însă nu în privinţa lor trebuie să te îngrijorezi.

A-ţi scrie adresa pe pagina de facebook este acelaşi lucru cu a însemna cu un X roşu pe hartă în locul în care  locuieşti şi a spune: "Uite-mă! Vino după mine!" Dacă vrei să comunici cuiva adresa ta personală este în regulă, dar fă-o în privat.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru fotografiile cu ajutorul cărora locuinţa ta poate fi identificată. Infractorii caută ţinte uşoare.

2. Locul în care te aflii într-un anumit moment

Deşi este distractiv să postezi unde esti şi ce faci în timp real, adevărul este că, îţi deschizi viaţa unor necunoscuţi, îi infromezi despre locaţia ta actuală şi le oferi suficiente indicii pentru ca ei să poată aprecia cam cât timp vei lipsi de acasă. Dacă eşti într-un restaurant, vei lipsi aproximativ o oră sau două. Dacă eşti la o petrecere, vei lipsi probabil toată noaptea, o ocazie pe care un eventual hoţ nu o va scăpa.

Dacă vrei ca familia şi prietenii tăi să ştie cât de mult te-ai distrat la un anumit eveniment, postează asta DUPĂ ce evenimentul respectiv a trecut. Odată ajunsă acasă, în pătuţ, cu uşile bine ferecate, te poţi da mare şi tare cât de mult vrei.

3. Data când vei fi plecată din oraş

Normal că eşti încântată de faptul că îţi vei petrece weekendul următor la mare, dar o astfel de informaţie nu numai că îi spune unui hoţ de apartamente când anume va fi casa ta disponibilă, dar îi dă şi timp pentru a plănui jaful.

Şi nu te gândi că eşti în siguranţă pentru că profilul tau de facebook este setat să ascundă aceste informaţii. Acest obstacol este unul minor chiar şi pentru un hacker începător.

4. Detalii despre şcoala copilului

De fiecare dată când ăla micu are o mare realizare la şcoală, vrei, bineînţeles, să dai sfoara-n ţară. Eşti mândră de el şi vrei să împărtăşeşti tuturor fiecare mică victorie a lui. Totuşi, cu cât pubrici mai multe informaţii despre el, cu atât îl expui mai mult pericolelor. Oamenii cu serioase probleme mentale găsesc mereu modalitaţi de a afla cât mai multe despre următorul copil pe care şi-au pus ochii. Datorită informaţiilor obţinute chiar de la tine, copilul tau va putea fi găsit cu  repede de orice străin şi individul se va împrieteni cu uşurinţă cu el pentru că îi cunoaşte toate interesele şi hobby-urile.

Ai mai multă grijă când publici ceva despre copilul tău şi încearcă să pătrezi totul cât mai vag. Cu cât mai puţin, cu atât mai bine. Apropiaţilor le poţi trimite poze cu fiul tău pe mail în loc să le postezi pe facebook.

5. Comentarii negative despre şeful şi colegii tăi

Unii oameni se folosesc de conturile de pe site-urile de socializare pentru a se descărca de frustrarea acumulată la job, dar acest lucru te poate face să pari o persoană instabilă şi, mai mult, îţi poate afecta serios cariera. Nu doar că îţi rişti slujba scriind comentarii negative la adresa şefului (cel care îţi plăteşte salariul), dar poţi avea şi probleme cu colegii de muncă. Ar fi mai bine să laşi în urmă orice sentiment cu tentă agresivă atunci când pleci de la serviciu.

De asemenea, gândeşte-te şi la potenţialii viitori angajatori. Dacă ţi-ai pierde astăzi slujba şi viitorul tău şef ţi-ai verifica pagina de facebook, ce părere crezi că ar avea despre cele descoperite acolo?

Insultele la adresa fostului şef şi a foştilor colegi îl vor determina să nu te considere un angajat potrivit, de teamă ca nu cumva să procedezi la fel şi în cazul lui.

6. Nimic ilegal

E incredibil cât de mulţi oameni încalcă această regulă în fiecare zi! Există minori care postează fotografii în care consumă băuturi alcoolice şi chiar persoane care nu se feresc să publice dovezi ale consumului de droguri sau a altor lucruri ilegale. Acest lucru li se pare, evident, amuzant, dar adevărul este că, în cazul în care vor fi prinşi, aceste fotografi nu vor face decât să ajute la condamnarea lor.

Avocaţii, detectivii particulari şi poliţiştii ştiu cum să se folosească de reţelele de socializare. Dacă ai fotografii  sau comentarii care te incriminează nu faci decât să le uşurezi munca.

Bineînţeles, nu încerc să încurajez comportamentul şi activităţile ilegale dar, dacă ai cumva un moment de rătăcire sau lipsă de judecată, nu îl posta pe facebook de parcă ar fi un motiv de mândrie.

7. Nimic din ceea ce n-ai vrea ca maică-ta să afle

Acesta este testul pe care trebuie să îl treacă orice postare / comentariu al tău. Dacă îţi dai seama că n-ai vrea ca mama / soacra ta să citească aşa ceva, nu îl mai posta. Poate că nu are facebook, dar va afla cu siguranţă despre boacăna ta de la cei care au.

Lucrurile pe care le distribui spun multe despre tine şi îţi crează o anumită imagine în faţa vizitatorilor.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Ads 468x60px

Social Icons

Popular Posts

Featured Posts

Un produs Blogger.